Sveti Nikola (2012)

Proslava Sv. Nikole biskupa, zaštitnika župe Ćunski, počela je s prigodnom predstavom u 16:00 sati, koju su izveli mladi i djeca u župi pod vodstvom časnih sestara Srca Isusova i Marijina - č. Gabrielom i č. Josipom. S predstavom su htjeli otkriti pravi lik Sv. Nikole i na koji je način on djelovao. On je upućivao na Boga koji je darivatelj milosti i koji mijenja ljude, mijenja naš pristup drugom čovjeku. Najveći Božji dar je vjera ljubavlju djelotvorna. Darivati svoje srce iz ljubavi i činiti djela ljubavi čini naše srce sretnim i to je najveći Božji dar. Ne stvari, nego imati ispunjeno srce.

Misa je uslijedila nakon predstave. Predvodio ju je vlč. Mate Žic, župnik Nerezina, uz Silvia Španjića, župnika u Ćunskom i mons. Ivana Brnića, župnika u Malom Lošinju. U propovijedi je istakao lik Sv. Nikole i njegovo značenje za nas koji danas živimo, njegovu zaštitu i njegov zagovor. Svi sveci žele nas potaknuti na nasljedovanje. Smisao blagdana nije samo da ih proslavimo, nego da od njih živimo, a upravo se danas vidi jaz između liturgije i života.

Župna crkva u Ćunskom nije bila potpuno popunjena. No, bez obzira na to, Sv. Misa bila je svečana, lijepa, skladna. Trud oko ministranata te rad i druženje s njima itekako se vidi. Vidljivo je kako im je stalo do liturgije, do Sv. Mise, do služenja Bogu. Isto se to vidi i kod ostalih.

Na koncu sam se kao župnik zahvalio svima na angažmanu te pozvao sve na sudjelovanje na programu i domijenku nakon Sv. Mise u dvorani mjesnog odbora.

Na dan Sv. Nikole dogodio se još jedan lijepi događaj. Mjesto Ćunski ponovno je dobilo trgovinu, koja je bila zatvorena duže godina. To je ne mali pomak za mjesto Ćunski.

Druženje u dvorani mjesnog odbora bilo je lijepo ali sa malo sudionika, barem do onog časa kada sam kao župnik bio prisutan. Vidi se kako je potrebno zajedničkim snagama oživiti mjesto, probuditi svijest o zajedništvu - da ne možemo biti otok jedni za druge. Iako su se mjesni odbor i udruga Harmonija lijepo potrudili prirediti glazbu i pozvati folkloraše iz Nerezina, odaziv mještana nije bilo brojan.

Na kraju su se svećenici okupili na večeri u pastoralnom centru Betanija. Tamo smo završili druženje i pošli svojim kućama.

 

Obiteljska zajednica

U našoj župi započela je obiteljska zajednica - zajednica obitelji koje se nalaze u molitvi, pjevanju, slavljenju Boga i djeljenju svoje radosti i problema. Cilj zajednice jest obnova bračne ljubavi i obiteljskog zajedništva utemeljenog u Bogu, da obitelji postanu mjesto Božje prisutnosti, mjesto mira, komunikacije, zajedništva, topline, razumijevanja, mjesto gdje će se djeca osjećati sigurno i zaštićeno i gdje će imati sigurno sklonište od napasti.

PROČITAJ VIŠE

Traži

Visit counter

Today0
Yesterday23
Week63
Month176
All39168

Kubik-Rubik Joomla! Extensions