BLAGOSLOV ZAVJETNOG KRIŽA

U subotu 06. travnja na brdu Goli kraj Ćunskog blagoslovljen je Zavjetni križ, nedavno izgrađen od suhozida, povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju... Križ od kamena su izgradili branitelji , mještani Malog Lošinja, Ćunskog i okolnih mjesta.

Prije blagoslova bila je Sv. Misa u župnoj crkvi u Ćunskom koju je predvodio mons. Ivan Brnić, župnik i dekan Malog Lošinja. Misi je također prisustvovao i župnik vlč. Silvio Španjić.

 Nakon Sv. Mise uputili smo se na brdo kako bismo blagoslovili križ. Uz prisustvo članova obitelji poginulih branitelja s Lošinja, predstavnike Glavnog stožera Hrvatske vojske, Hrvatskog časničkog zbora PGŽ, Specijalne policije u Malom Lošinju, općina Novigrad i Škabrnja, Udruge veterana 9. gardijske brigade, Udruge veterana 110. brigade HV-a Karlovac, Udruge veterana Hrvatske ratne mornarice, Udruge mornaričko-desantnog pješaštva "Vanga" iz Pule, udruge "Bedem ljubavi", predstavnike ratnih veterana s Paga i Raba, Grada Malog Lošinja i brojne okupljene građane, održano je posvećenje Zavjetnog križa na brdu Goli kraj Ćunskog.

Ovaj križ nedavno su podigli branitelji i drugi građani, a motiv za ovakav pothvat obrazložio je Jure Krstanović, predsjednik lošinjskog ogranka UDVDR: "Hrvatska sada ulazi u Europsku uniju, ali europskoj zajednici pripada još od 9. stoljeća, kada je papa Ivan VIII. priznao kneza Branimira kao hrvatskog vladara, što je ekvivalent današnjem međunarodnom priznanju."

U ime Grada Malog Lošinja okupljenima se obratio gradonačelnik Gari Cappelli koji je govorio o doprinosu Lošinjana u Domovinskom ratu, kako aktivnom službom na ratištima diljem Hrvatske, tako i u vlastitoj sredini, udomljavanjem prognanika i izbjeglica.

Križ je posvetio župnik malološinjski Ivan Brnić, a program je dopunio nastup klape "Čikat".

Uoči okupljanja kod Zavjetnog križa, položeni su vijenci na središnjem križu gradskog groblja u Malom Lošinju, zatim kod spomen-ploče poginulim braniteljima na Čikatu i kod spomenika oslobodiocima Lošinja u II. svjetskom ratu na Velopinu. Nakon toga služena je misa u župnoj crkvi u Ćunskom, a nakon posjete brdu Goli, druženje ratnih veterana i građana nastavljeno je u restoranu "Poljana".

 

 

 

 

Obiteljska zajednica

U našoj župi započela je obiteljska zajednica - zajednica obitelji koje se nalaze u molitvi, pjevanju, slavljenju Boga i djeljenju svoje radosti i problema. Cilj zajednice jest obnova bračne ljubavi i obiteljskog zajedništva utemeljenog u Bogu, da obitelji postanu mjesto Božje prisutnosti, mjesto mira, komunikacije, zajedništva, topline, razumijevanja, mjesto gdje će se djeca osjećati sigurno i zaštićeno i gdje će imati sigurno sklonište od napasti.

PROČITAJ VIŠE

Traži

Visit counter

Today0
Yesterday23
Week63
Month176
All39168

Kubik-Rubik Joomla! Extensions