MJESTO I ŽUPA ĆUNSKI

Mnogi putnici i posjetitelji mjesta pitaju se odakle naziv mjesta Ćunski. Teško je to znatiželjnim gostima i namjernicima rastumačiti i gotovo nemoguće , jer štogod se rekne samo je nagađanje - sve je stavljeno pod upitnik. Neki koji su nešto pisali o ovom naselju spominju «igru lošinjskih čunjeva» koji se ponavljaju i u moru kad krećete na primjer iz sv. Jakova, bilo kopnom ili morem. Kad se otisnemo na pučinu mora sa zapadne strane prema Malim Srakanama i obazremo se, zapažamo Ćunski vrh istaknut u prilici “ćunja”. Na lijevo mu Polanža, na desno Bradičina, a pod njime mjesto Ćunski, koje se «upriličilo poput klina i zato se čini, kao da mu jedna polovina manjka, i zaista, kad bi se izradilo drugo mu krilo, oponašao bi oblikom trokut i bio još milovidniji». Možda je ovdje dobro spomenuti da u Italiji, u blizini Siene - u Toskani postoji staro-etruski gradić Chiusi (za Rimljana Clusium), s kojim se pošta ponekad miješala s našim Ćunskim.

Današnje naselje Ćunski nije staro naselje, ali je mjesto bilo nastavano još u prethistorijsko vrijeme. Još od brončanog doba u gradini na brežuljku Stan i u gradini Polanži, te u rimsko doba dizale su se uz more rimske seoske vile. Tragovi o tome i danas su vidljivi u uvali Studienčić gdje postoji studenac pitke vode i ostatak sarkofaga. Tu su i ruševni zidovi male starokršćanske crkve u čast nepoznatom svecu iz VI. stoljeća. Ne zna se kada je u XVI. stoljeću sagrađena stara crkva sv. Nikole, ali zna se da je 1784. povećana na izgled sv. Marije Magdalene u Nerezinama. Neki ostaci te crkvice mogli su se uočiti na dnu crkve gdje je smještena krstionica iz koje je vodio sakrarij u dubinu (250 cm) i ispod temelja sadašnje crkve prema groblju. Tu su bila vratašca koja su sada kod ove obnove zazidana. Na kamenom nadvratniku starog župnog stana stoji i danas uklesana godina 1748. pa se može sa sigurnošću ustvrditi da su već od tada u njoj obitavali kurati - svećenici.

Ta se kuća i smatra jedna od najstarijih u naselju Ćunski. Od one prvašnje stare crkve ostalo je jedino barokni drveni, obojeni kip Bogorodice s Djetetom, kip sv. Nikole iz XVI. stoljeća, te slika iz XVIII. stoljeća s likovima Bogorodice, sv. Katarine Sijenske i sv. Dominika. I ova je crkva srušena i na njezinom mjestu godine 1908. napravljena je današnja crkva. Križni put, ulje na platnu kao i slike apostola i drugih svetaca po zidovima crkve, izradio je po predlošcima slikar Ivan Volarić iz Vrbnika 1909. godine. Zvonik uz crkvu sagrađen je nešto kasnije – 1923. godine.


 (Blaženom Nikoli pobožni puk 1784.)