PASTORAL OBITELJI I ODRASLIH

Isus je u prvo redu radio s odraslima i to vjernicima. Pastoral koji se ne bavi u prvom redu s odraslima, on odstupa od onog kako su djelovali Isus i apostoli. Rad sa odraslima je dakako najteži, jer mnogi misle da su sve već doživjeli, naučili i prošli u životu i da ništa nema novog pod suncem. 

 DANAŠNJA SITUACIJA

Kada govorimo o obitelji govorimo o biti, govorimo o obitavanju, govorimo o temelju. Obitelj je temelj svakog čovjeka, a upravo se na taj temelj danas najviše udara. Đavao dobro zna da ako poruši obitelj, porušiti će i čovjeka. Zato nastoji sve ljude od jutra do mraka zaposliti kako bi obitelj bila bez zajedništva, bez razgovora, bez molitve i kako ne bi imala vremena za ono bitno u životu: Bog i obitelj. Roditelji žele "nakrcati" djecu sa dužnostima kako bi imali svoj mir u kući. Sve ide k tome da se razbije obitelj, zajedništvo u obitelji, komunikacija u obitelji, ljubav, intima, Bog, molitva... Mora se stoga prvo biti ovoga svjesno, a zatim poduzeti protiv toga konkretne stvari.

KRŠĆANSKA OBITELJ

Pastoral obitelji ne može se svesti samo na Nedjeljnu Sv. misu. Valja ljude uključiti u život župe, angažirati se u župi, okupljati se zajedno u molitvi, udružiti se u pomoći potrebnima, podržavati jedni druge u dobru. Na sve je to pozvana kršćanska obitelj. Oni koji cijelo kršćanstvo svode samo na Nedjeljni pohod Crkvi, daleko su od kršćanstva i tima ni Nedjeljna misa neće značiti ništa mnogo. Kršćanska obitelj dnevno moli, odgaja svoju djecu kršćanski, pomaže drugim obiteljima i podržava ih u odgoju, druže se zajedno na izgradnju... 

SVEĆENIK - POMOĆ U RASTU OBITELJI, NE GLAVNI ODGOVORNI ZA RAST (!!!)

Svećenik je pomoć u svim ovim velikim zadacima obitelji. On je tu kao podrška, savjetnik, organizator, onaj koji potiče, koji prinosi Bogu žrtve za narod, koji moli i koji uči molitvi i kršćanskom životu. No, bez podrške odraslih, bez otvorenosti odraslih ka pravom kršćanskom životu, svećenik će pričati samo teorije - nešto što nije ostvarivo u konkretnoj praksi. Božja Riječ nije neostvariva, ona se može živjeti ako se želi. Stoga, svećenik - župnik - činiti će sve da potiče obitelji na praktičan kršćanski život, na život prve kršćanske zajednice:

"Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama. Strahopoštovanje obuzimaše svaku dušu: apostoli su činili mnoga čudesa i znamenja.  Svi koji prigrliše vjeru bijahu združeni i sve im bijaše zajedničko. Sva bi imanja i dobra prodali porazdijelili svima kako bi tko trebao. Svaki bi dan jednodušno i postojano hrlili u Hram, u kućama bi lomili kruh te u radosti i prostodušnosti srca zajednički uzimali hranu  hvaleći Boga i uživajući naklonost svega naroda. Gospodin je pak danomice zajednici pridruživao spasenike." (Djela apostolska 2,42-47).

Upravo ovo je pastoral Obitelji. Ovo je sav plan i program župnika u Ćunskom. Ovo je jedino pravo kršćanstvo! Drugo ne postoji! Kršćanstvo nije "obaviti Nedjeljnu misu" (a mnogi nemaju čak niti to). Kršćanstvo je konkretan život, upravo ovakav kakvog ga opisuju djela apostolska. To je cilj - to je ono za čim smjeram kao župnik.

Bez Božje milosti ništa od ovoga neće biti moguće. Stoga molim sve ljude dobre volje (=sve kršćane) da otvore svoja srca pravom kršćanstvu, da se mole i čine žrtvu kako bi zajednički postigli ovaj cilj. 

NASTAVLJA SE...