PASTORAL PRVOPRIČESNIKA

 

DOB DJECE

Dob prvopričesnika idealna je za jedan ustrajan rad. Oni još nisu iskvareni od svijeta, otvoreni su vjeri i može se jednim konstantnim i ustrajnim radom dobiti kvalitetne kandidate za krizmu. Nakon toga postoji dobra prilika da postanu dobri mladi i kasnije zreli i kvalitetni ljudi. Kako to postići?

DIJAGNOZA PROBLEMA

Najteži je rad sa djecom koja od roditelja nisu dobila kršćanske temelje, a takvih je najviše. Glavna zabluda jest da se djeca odgajaju riječima ili „šibom“. Djeca se odgajaju PRIMJEROM! Čovjek funkcionira tako da promatra i uči – takav je stvoren od mudrog Boga. Mi smo zastranili, pa mislimo da čovjek uči čitajući, učeći neke činjenične rečenice i pamteći ih. Onda nije ni čudo da djeca mrze školu, kada ih mi teroriziramo sa učenjem po metodama na koji ljudski mozak uopće ne funkcionira. To je zabluda! Čovjek uči promatrajući drugoga i usvajajući ponašanje. Zato kažem da su djeca (u većini slučajeva) OGLEDALO SVOJIH RODITELJA. Nije ni čudo da djeca onda dođu do točke kada vide da roditelji žele nešto u njih ubaciti što sami ne žive, niti im to što znači. Tada dolazi lom: neću na Sv. Misu, neću na ispovijed, neću na školski vjeronauk.... A roditelji se čude: zašto? Zato što vi, roditelji, isto tako ne idete niti vam to išta znači u životu (ili vrlo malo)! Tada dolazimo do činjenice da je to zapravo i istina.

Zatim svećenik, časne sestre i drugi koji rade u pastoralu, pokušavaju posijati nešto u zemlju koja je mlada ali neplodna zbog toga što se u nju nije sijalo kršćanstvo, nego nešto drugo.

Upravo to je glavni problem pastorala djece! Mi činimo POSAO VAS RODITELJA! Vi ste na krštenju obećali odgajati svoju djecu kršćanski, prvo primjerom a zatim riječima (ili „šibom“). Mi pak pokušavamo ispraviti ono u čemu su roditelji zakazali, umjesto da smo SAMO POMOĆ (!!!) u kršćanskom odgoju njihove djece.

RJEŠENJE

Rješenje je ODGOJ RODITELJA, NE DJECE (!!!). Mi se bavimo posljedicama umjesto uzrocima. Zato je pastoral obitelji tema broj jedan i sve ostale pastoralne grupe samo su podgrupe iste grane - Obitelj. Cijeli pastoral možemo svesti pod jednu temu – Obitelj. Od obitelji sve počinje, nju se najviše napada u današnje vrijeme (Đavao i njegove sluge). Obitelj udara temelj u život jednog djeteta koji kasnije postane čovjek sa onim (uglavnom) kvalitetama koje mu usade njegovi roditelji.

Stoga pastoral prvopričesnika jedna je šansa da probudimo u roditeljima ovu svijest da su oni odgovorni za kršćanski odgoj svog djeteta a da smo mi samo pomoć. Djeca uče iz primjera.

CILJ

Pastoral prvopričesnika u prvom redu ima za cilj pokazati djeci primjerom svoga života što je to kršćanstvo i uvesti ih dublje u vjeru, a to će se činiti tako da se RODITELJE UKLJUČI U PRIPRAVU DJECE ZA PRVU PRIČEST. Cilj je ne samo da djeca prime prvu pričest, nego da njihov život postane Euharistija - Božja prisutnost u svijetu.

NASTAVLJA SE...