PASTORAL

 

Pastoral obitelji (odraslih vjernika)

Isus je u prvo redu radio s odraslima i to vjernicima. Pastoral koji se ne bavi u prvom redu s odraslima, on odstupa od onog kako su djelovali Isus i apostoli. Rad sa odraslima je dakako najteži, jer mnogi misle da su sve već doživjeli, naučili i prošli u životu i da ništa nema novog pod suncem.

Više

Pastoral mladih

Mladi su najotvoreniji obraćenju, jer moraju prijeći iz mladosti u zrelost i oni traže samo jedno: primjer ispunjenog i zrelog života. Mladi traže one koji će ih životom oduševiti. Nažalost, mnogi od njih odlaze iz naših malih mjesta u gradove na studij ili tražeći posao. Što učiniti za mlade koji su ovdje?

Više

 

Pastoral krštenja i krštenih

Po krštenju postajemo kršćani. Krštenje je svima zajedničko. Krštenje djeteta jedna je od prilika za pastoral odraslih. U tom trenutku vrlo je važno poučiti roditelje o njihovim dužnostima koje će preuzeti prema djetetu nakon krštenja. Isto tako, pastoral se mora baviti svim kršćanima, ne samo onima koji redovito pohađaju Crkvu. Oni koji su redoviti (20 %) da ih se učvrsti u vjeri, a oni koji nisu redoviti (80%) da ih se potakne na vjeru.

Više

Blagoslov obitelji i drugi blagoslovi

Božji blagoslov u životu čovjeka znači sve. Stoga je vrlo korisno tražiti od svećenika da u ime Božje blagoslovi nas i naše predmete. No, ako nema redovitog sakramentalnog života, blagoslovi nam neće puno pomoći. Što učiniti sa obiteljima koje nikada ne vidiš u crkvi, a opet traže blagoslov kuće ili predmeta? Treba ih poučiti o ovome!

Više

Pastoral prvopričesnika

Dob prvopričesnika idealna je za jedan ustrajan rad s djecom. Oni još nisu iskvareni od svijeta, otvoreni su vjeri i može se jednim konstantnim i ustrajnim radom dobiti kvalitetne kandidate za krizmu. Nakon toga postoji dobra prilika da postanu dobri mladi i kasnije zreli i kvalitetni ljudi. Kako to postići?

Više

Pastoral Krizmanika

Krizmanici imaju zadatak dublje se uključiti u život župne zajednice. Ono što se događa u praksi jest obrnuto - oni se duboko isključuju iz zajednice nakon krizme. Što učiniti? Kako prenijeti vjeru na krizmanike? Kako zainteresirati roditelj i krizmanike za duhovnu dimenziju, dublje ih uključiti u život zajednice?

Više

Pastoral bolesnika i umirućih

Nažalost, sve više bolesnih umire bez sakramenata. Odgovornost je svakog vjernika da kaže svećeniku za bolesnog oca, majku ili prijatelja, kako bi svećenik mogao toj osobi dati bolesničko pomazanje. Bolesničko pomazanje nije samo za one koji umiru ili će umrijeti, već je za svakog koji pati od ozbiljnije bolesti ili pak odlazi na tešku operaciju ili sl. U pastoral bolesnika ne spada samo sakrament bolesničkog pomazanja, već i mnogo toga više.

Više

 

Kršćanski sprovodi

Sprovodi su teški, gubici su teški. No, u časovima tuge, ljudi su najotvoreniji i senzibilizirani su za životne teme: zašto živim, kamo idem, koja je svrha ljudskog život? Stoga, sprovod je jedna lijepa prilika da se ljude pouči o biti života i o tome kako više valja brinuti se za nebesko nego za zemaljsko.

Saznaj više