O ŽUPI

CRKVA SV. ANTUNA OPATA

Zupna crkva

 

Župna crkva sv. Antuna opata sagrađena je 1774. godine na nekadašnjem groblju. Prethodno su na tome mjestu bile sagrađene dvije manje crkve: jedna iz 15. st. (oko 1480. god.) te potom jedna iz 17. st. (1676. god.). Za ljepotu i velebnost ove crkve najzaslužniji su velološinjski kapetani, a posebno kap. Gaspare Craglietto. Velike posebnosti ove crkve su: orgulje znamenitog mletačkog majstora Gaetana Callida iz 1876. godine; slika Bogorodica s djetetom od Bartolomea Vivarinija iz 1475. godine; sarkofag s tijelom mučenika sv. Grgura iz Spoleta koji je suzaštitnik Velog Lošinja.

CRKVA GOSPE OD ANĐELA

Crkva Gospe od Anđela sagrađena je u 16. stoljeću u obliku trobrodne bazilike. Godine 1732. crkva je proširena s današnjim svetištem. Posebno su vrijedne orgulje koje su djelo znamenitog venecijanskog majstora Gaetana Callida.

KAPELA SV. JOSIPA

Kapela sv. Josipa sagrađena je 1855. godine. Uz nju se nalazi nekadašnji samostan.

Kapelu krasi oltarna pala Sv. Obitelji.

CRKVA SV. NIKOLE (SV. ANA)

Crkva sv. Nikole smatra se najstarijom crkvom u Velome Lošinju. Jednobrodna gotička crkva sagrađena je oko 1400. godine na mjestu gdje su prvi doseljenici stigli na ovaj otok. Zbog povećanih potreba vjernika, crkva je u 18. stoljeću proširena.

KAPELA SV. PETRA

Ovo je zavjetna crkva koju je 1666. godine sagradio velološinjski kapetan Petar Ivan Petrina, a prvotno je bila posvećena Svetome Križu. Godine 1729., unuk Petar Antonio Petrina proširio je kapelicu i posvetio je svome ocu Augustinu Petrini koji je 1690. godine bio zarobljen od Turaka, zajedno sa sinom Melkiorom i nećakom Lorenzom, te podnio mučeništvo za svoju vjeru. Na crkvu je postavljena metalna topovska kugla i na nju pričvršćen metalni križ.

Kapelu krasi oltarna pala s likom sv. Petra i sv. Jude Tadeja.

KAPELA SV. IVANA KRSTITELJA

Ova kapela sagrađena je 1755. godine na vrhu Kalvarije. Desno, u obliku slova L, starija je crkva, a ispod nje cisterna za vodu. U blizini crkve je ruševina kamene pustinjačke kolibe u kojoj je pustinjački živio pop Petar Kokorin (od 1807. do 1834. god.) koji se tu zadržao nakon dugog hodočašća u Svetu Zemlju.

KALVARIJA

Kalvarija je uređen put s postajama križnoga puta. Kapelice koje se nalaze na ovome usponu ujedno su i postaje križnoga puta sagrađene 1755. godine. Danas postoje svega četiri kapelice. Ovo je prva postaja križnoga puta.